Muurschildering

Onderwerp

Deze muurschildering geeft een enorme radiator weer. Het verwarmingstoestel is een metafoor voor de razendsnelle en problematische opwarming van het klimaat. De radiator hangt aan de buitenkant van deze muur, omdat we net die buitenlucht aan het opwarmen zijn. Het staat symbool voor de schaal van het probleem en de rol die mensen er in spelen.

De muurschildering is een call for action om die opwarming af te remmen en vast te blijven houden aan de grens van 1,5° C die tijdens het akkoord van Parijs vooropgesteld werd. We hopen met deze muurschildering een krachtig statement in het Leuvense straatbeeld achter te laten en op die manier meer sensibilisering omtrent de klimaatcrisis in de hand te werken.

Proces

De klimaatcrisis wint de laatste jaren gelukkig aan belangstelling, maar in maart 2020 viel het klimaatdebat plots stil. De eerste golf van COVID-19 legde onze samenleving plat en eiste abrupt alle media-aandacht op. Plots leek de klimaatcrisis niet meer het grootste probleem dat onze samenleving teisterde, al was niets minder waar.

Tijdens die eerste maanden van de coronacrisis begon bij leden van Youth for Climate Leuven en Students for Climate Leuven het idee op te borrelen om de klimaatcrisis weer ‘letterlijk’ in the picture te plaatsen. Het plan ontstond om de vele wandelende lockdown-lijders een geweten te schoppen door hen aan de hand van een gigantische muurschildering te confronteren met de ernst van de klimaatcrisis.

Jongeren en studenten uit Leuven sloegen de handen ineen om dit verhaal mogelijk te maken. We vonden met Bisser de ideale artiest om dit project uit te werken en konden bij MijnLeuven en 30CC aankloppen voor de nodige financiële ondersteuning.

Nu de coronacrisis op haar laatste benen loopt, is die muurschildering na twee jaar eindelijk een feit. Op zaterdag 23 april legt Bisser de laatste hand aan de muurschildering en organiseren we een plechtige opening. Het evenement zal deel uitmaken van de Warm Alarm-week van 30CC.

· corona, action